Fedayi Aksoy: Nitelikli Öğreticiler Olmalı

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Spor Bilimleri Fakültesi'nde futbol eğitmeni öğretim üyesi Fedayi Aksoy, eğitimin yeterli, sürdürülebilir ve besleyici niteliği olması için nitelikli öğreticiye ihtiyaç olduğunu söyledi.

DESTEK YOK DENECEK KADAR AZ
Pandemi sürecinde futbol altyapı (gençlik geliştirme) eğitim-öğretimi ve modelleme ile ilgili birçok söyleşide bulunduğunu ve devam ettiğini dile getiren Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Spor Bilimleri Fakültesi futbol eğitmeni öğretim üyesi Fedayi Aksoy, "Bu dönem futbol okullarında verilen eğitim ile kulüp altyapılarından çıkan oyuncuların 'A' takımlarını beslemesi gerektiğini bizlere bir kez daha gösterdi. Bu besleme kulüp A takımlarına en az yüzde 35’lik kısmı ile yansıması gerekirken ülkemizdeki bu besleyici destek yok denecek kadar az" şeklinde konuştu. 

BESLEYİCİ NİTELİK
Çocuk ve gençlerin gelişim özelliklerinin farklı farklı olduğunu dile getiren Aksoy, "Dolayısıyla Futbol ihtiyaçları da farklıdır. İşte bu farklı futbol ihtiyaçları karşılanabilindiği oranda 'A’ takımı besleme yüzdesi artar. Bunun için kime, neleri, ne zaman hangi yöntemleri kullanarak, nasıl öğretileceğinin bilinmesi gerekir ki eğitim yeterli, sürdürülebilir ve besleyici niteliği olsun. Bunun içinde nitelikli öğreticiye ihtiyaç vardır. Eğer üreten futbol ekonomisi planlaması yaparsak; A takım, Akademi (kulüp altyapısı) ve futbol okulu birbirinden bağımsız olmazsa tamamen denetlenebilir ligi olan bir yapıya sahip olur ve birbirini tamamlar"dedi.

MAKSİMUM SÜRE DÖRT YIL
Futbol okullarında ve kulüp altyapılarında UEFA‘nın  teknikler ve taktik imkanlar gibi konular yerine getirilmediğinde gelişim ve değişim süreçlerinin uzadığını ya da eksik kaldığını dile getiren Aksoy, "Bu da 9-12 yaş aralığının eğitim sürecini öğrenme açısından son derece değerli kılıyor. Çünkü futbolun çocuk üzerindeki tüm gelişim ihtiyaçları “UEFA” normlarında bu dönemlerde karşılanmış oluyor. Örneğin çocukların tüm hareket eğitiminin yüzde 70'lik kısmı 8 yıl içerisinde ancak tamamlanabiliyor. Gelişim sürecinde de bunun için ayrılacak tamamlayıcı süre maksimum 4 yıl olmaktadır."

PLANLAMA DOĞRU İŞLER
Sürecin iyi kullanılması halinde sporcuların olgunluk düzeyine erken ulaşacağını dile getiren Aksoy, "Sporcular 18-19 ya da 20’li yaşlarda ulaşabilinecek olgunluk düzeyine yüzde70 oranında 17 yaşında ulaşılabileceğini söyleyebilirim. Dolayısıyla bu süreç sizin eğitim planınızın doğru işlediğini gösterecektir. Ülkemizin durumuna bakıldığında futbol okullarının ve kulüp altyapılarının maddi kısmının sürekli öne çıkması, oyuncu gelişim süreçlerini olumsuz etkiliyor. Bu yüzden de kulüplerimiz özellikle 12 yaş gibi kritik bir dönemi gözden kaçırmış oluyor."

FİZİKSEL MENTAL TEKNİK
Genç oyuncuların eğitiminde yanlışlıklark yapıldığını ifade eden Aksoy, "Avrupa takımlarına baktığımızda A’takıma fiziksel, mental ve teknik ve taktik olarak yüzde 70 oranında yeterliliğe ulaştırılmış oyuncular kazandırıldığını görüyoruz. Ülkemizde ki oran ise yüzde 30-40'ı zorlayan yeterliliğe ancak ulaşmış oyuncuları kazandırıp sonra da çeşitli nedenlerden dolayı da kayboluşlarını izliyoruz.
Gerçek şu ki; 6 yaştan 20 yaşa kadar tüm çalışmalar birbirinden kopuk ve mevsimlik gibi yapılıyor. Bir futbol eğitimcisi olarak oyuncu potansiyeli yüksek olan Samsun'da bu eğitim süreçlerine inanmak, tüm unsurları ele almak, gelişim kriterlerini belirlemek, “UEFA” eğitim müfredatına dair problemlere çözümler getiren bir yapı oluşturmak zorunluluğumuzun olduğunu düşünüyorum.

 

Aksoy; "Sporcuların gerçek potansiyellerinin ortaya çıkartılmamasında futbol eğitmenlerinin sorumluluğu var. Bundan sonraki dönemlerde Samsunspor’un bu sorumluluğu taban birlikleri ile paylaşacağını ümit ediyorum. Aksi taktirde şehrimizin “Amatör” takımlarını özellikle Samsunspor‘u ülkemiz futbolunu oyuncu ve eğitimci bazında taşıma su ile döndürür dururuz." Zekai Anıl